Veel gestelde vragen over infrarood verwarming
“Wat is convectiewarmte?”
Antwoord:
Convectiewarmte is een indirecte vorm van verwarming zoals centrale verwarming met radiatoren. Bij convectiewarmte komt de omgevingslucht in contact met een luchtverhitter of convector (het verwarmingselement/radiator). De lucht wordt hierdoor opgewarmd. De warme lucht stijgt op en maakt plaats voor koudere lucht die ook wordt opgewarmd zodra er contact is met het verwarmingselement. Zo ontstaat er in de ruimte een luchtcirculatie, een natuurlijke convectie.

“Wat is infrarood (lange golf-)verwarming?”
Antwoord:
Infrarood lange golfverwarming is een stralingswarmte. Het werkt volgens hetzelfde principe als de zon. Infrarood warmtegolven van de zon warmen je lichaam op, terwijl de omgevingstemperatuur heel laag kan zijn. Als je wel eens ervaren hebt hoe het is in je t-shirt hoog in de bergen in de sneeuw van de zon te genieten, dan weet je wat een weldadig gevoel dat geeft.
“Wat is het verschil tussen convectiewarmte en infrarood verwarming?”
Antwoord:
Het verschil is de lucht. Convectiesystemen verwarmen eerst de lucht. De warmte wordt via de lucht getransporteerd. De vaste elementen in de ruimte blijven kouder (vloer, muur, plafond, meubels). Hoe slechter de isolatie van een gebouw des te kouder de muren, vloer en dak.
Infrarood verwarming is een vorm van stralingswarmte. Dit betekent dat in een ruimte eerst al de vaste elementen worden opgewarmd. Deze elementen geven hun warmte secundair af aan de ruimte en de lucht.
“Hoe zit het met temperatuurverschillen?”
Antwoord:
Bij convectie verwarming circuleert de lucht. Het gevolg is dat het verschil in temperatuur tussen vloer (kouder) en plafond (warmer) wel 4° kan verschillen. zijn. Bovenin is de lucht warmer dan beneden. Bij infrarood verwarming is er een gelijkmatige verdeling van de temperatuur. De vaste elementen in de ruimte reflecteren de warmte naar hun omgeving. Er is nagenoeg geen temperatuurverschil.
Wat veel mensen als een genot ervaren is de afwezigheid van koude voeten bij infrarood verwarming.
“Is infrarood verwarming gezonder dan convectieverwarming?”
Antwoord:
- Omdat er bij infrarood verwarming geen sprake is van luchtcirculatie zweeft er veel minder stof rond. Voor mensen met een stofallergie of mensen met aandoeningen aan de luchtwegen is dit een groot voordeel. Ook mensen die contactlenzen dragen hebben voordeel bij zo weinig mogelijk luchtverplaatsing.
- De lucht blijft langer vers en er hoeft minder intensief geventileerd te worden (de ramen hoeven minder vaak open) om frisse lucht binnen te laten. Er gaat zo minder energie verloren.
- Bij infrarood verwarming is de luchtvochtigheid lager. De warmte voelt minder benauwd, zeg maar prettiger aan. Je kunt het vergelijken met 35° in Frankrijk en 35° in Nederland. Bovendien krijgen schimmels minder kans doordat ook de muren veel droger zijn. Bijkomend voordeel is dat de drogere muren ook zorgen voor een betere isolatie waardoor er minder energie nodig is om de ruimte te verwarmen.
- In de medische wereld wordt al heel lang gebruik gemaakt van infraroodstraling. Dit ter verbetering van de bloedsomloop, ter versterking van het afweersysteem en ter verlichting van pijn.
“Bij welke temperatuur is er sprake van een comfortabele warmte?”
Antwoord:
Als je gewend bent de thermostaat van je cv op 21° te zetten, dan kun je bij infrarood verwarming gerust een paar graden lager aanhouden (19°). Alles in de ruimte wordt gelijkmatig warm, dat geldt ook voor je lichaam. Je huid neemt de warmte op en dat geeft een gevoel van weldaad. Voor een zelfde comfortabele gevoelstemperatuur heeft infrarood verwarming een paar graden minder nodig.
“Is infrarood verwarming goedkoper in vergelijking met convectieverwarming?”
Antwoord:
Door de Universiteit van Kaiserslautern is onderzocht of infrarood verwarming een economisch haalbare oplossing is als nieuwe vorm van verwarming. Uit dit onderzoek blijkt dat infrarood verwarming voordeliger is dan convectieverwarming. Tapwaterverwarming is hierbij buiten beschouwing gelaten. De omstandigheden waaronder hier getest is zijn vatbaar voor verbetering (geen gevel- en vloerisolatie). Bij de juiste isolatie loopt het voordeel nog verder op ten gunste van Infrarood verwarming. Nog aantrekkelijker wordt infrarood verwarming als je kiest voor topniveau kwaliteitspanelen met een hogere ontwikkelingstemperatuur.
“Hoe regel je de temperatuur in de verschillende vertrekken?”
Antwoord:
In elk vertrek dat infrarood verwarmd wordt hangt een thermostaat waarmee je per vertrek de temperatuur regelt.
“Mijn huis is al goed geïsoleerd. Is dat voldoende voor infrarood verwarming?”
Antwoord:
In principe kan iedere woning op deze manier verwarmd worden. Maar voor een optimaal resultaat en zuinig energieverbruik is het van belang om vast te stellen wat de isolatiewaarde is en of er voldoende vaste materialen in de constructies zijn verwerkt om de stralingswarmte te bufferen.
“Hoeveel panelen heb ik nodig om goed te kunnen verwarmen?”
Antwoord:
De panelen moeten evenredig verdeeld worden over de verschillende ruimtes (circa 10 tot 12,5 m2 per paneel). Maar belangrijker is het totale geïnstalleerde vermogen. Dit moet in overeenstemming zijn met het warmteverlies van de ruimtes. Een slecht geïsoleerde woning zal meer vermogen moeten installeren. Aan de andere kant is het ook niet slim om extra veel vermogen te installeren omdat daardoor de investeringskosten ook hoger uit
vallen. Een goed advies betaalt zich hierbij altijd terug.
“Hoe zien de panelen eruit?”
Antwoord:
Op deze site vind je verschillende voorbeelden van infrarood panelen. Ze zijn er in vele maten en soorten. De standaardkleur is wit. De panelen zijn afgewerkt met houten of aluminiumlijsten in vele kleuren en uitvoeringen. Zie de catalogus.
Op infraheating wandpaneel kun je een spiegel bevestigen. Dat is erg handig in de badkamer. Je hebt geen last meer van spiegels die beslaan. Een infraheating wandpaneel kan ook worden voorzien van een fotoafdruk naar je eigen keuze. Zo is er voor elke situatie een mooie oplossing.
“Kan ik zelf de panelen bevestigen?”
Antwoord:
Iedere handige doe-het-zelver kan zelf de panelen installeren. Hiervoor is een installatiehandleiding beschikbaar. Voor een goede werking is het echter wel van belang dat er bij ieder paneel een elektrische voeding beschikbaar is. Voor de temperatuurregeling is er nog randapparatuur nodig zoals een thermostaat (programmeerbaar) en bij draadloze bediening ook nog een ontvanger voor het automatisch in- en uitschakelen van het paneel.
“Wat is het stroomverbruik van de panelen?”
Antwoord:
Een paneel van 600 Watt gebruikt bij vol vermogen per uur 0,6 Kilowattuur. Bij een kostprijs van € 0,21 per kWh is dit € 0,126.
“Wat is precies een balansventilatiesysteem?”
Antwoord:
Dit is een mechanische vorm van ventileren waarbij frisse lucht rechtstreeks van buiten wordt aangezogen en op verschillende punten in de woning wordt ingeblazen. Via een retoursysteem wordt uit dezelfde ruimten de vervuilde lucht weer afgezogen en naar buiten toe afgevoerd. Door te werken met een warmterugwinsysteem (WTW) wordt de warmte uit de vuile lucht gehaald en toegevoegd aan de koude in te voeren frisse lucht waardoor er veel warmere lucht wordt ingeblazen. Tegenwoordig zij er apparaten die werken met een rendement van 95% hetgeen betekent dat er lucht wordt afgezogen met een temperatuur van 20 graden en vervolgens met een temperatuur van 19 graden weer wordt ingeblazen.
Bediening gebeurt meestal door middel van een 3 standenschakelaar waarmee de omloopsnelheid geregeld kan worden (een hogere stand tijdens bijvoorbeeld een feestje of douche).
Voor een nog beter rendement is het mogelijk om een CO2 gestuurde oplossing te kiezen. Hierbij wordt pas bij een bepaalde hoeveelheid CO2 in de lucht de ventilatie ingeschakeld.
Infrarood verwarming zorgt hierbij voor een nog groter rendement door de vermindering van vuile lucht.
“”Ik heb negatieve berichten gelezen over een balansventilatiesysteem. Kloppen die?”
Antwoord:
Negatieve berichtgeving in de pers over mechanische ventilatie (Vathorst, Amersfoort) heeft ervoor gezorgd dat mensen sceptisch zijn over deze manier van ventileren.
Dit is absoluut niet nodig als het ventilatiesysteem vakkundig is geïnstalleerd en je voor het reguliere onderhoud 1x per maand de filters in het systeem schoonmaakt met de stofzuiger. Er is dan optimale kwaliteit van frisse lucht gewaarborgd.
“Kan ik infrarood verwarming combineren met zelf energie opwekken?”
Antwoord:
Dit kan uitstekend door middel van zonnestroompanelen en/of (kleinschalige) windenergie waarbij in beide gevallen elektriciteit wordt opgewekt. Via uitwisseling met het elektriciteitsnet en de wettelijk verplichte saldering voor energieleveranciers van opgewekte en geleverde stroom kun je voorzien in je eigen energielevering.
Vond je hier niet het antwoord op jouw vraag?
Kijk dan eens hier: