Onder auspiciën van Durk Miedema van Miedema Planning te Berltsum heeft een tussenwoning uit de achttiende eeuw (omstreeks 1730) in Minnertsga een dusdanige renovatie ondergaan dat daaraan nu het label energieneutraal prijkt. Miedema: “Het bewijs dat vergaande energiebesparende maatregelen ook rendabel kunnen zijn voor oude panden.”
Miedema heeft de verbouwing gerealiseerd in samenwerking met Bouwbedrijf Van Dokkumburg (Berltsum), Technisch Buro Zonderland (Minnertsga) en Frythermo (Franeker). De gemeente het Bildt en Provinsje Fryslân droegen een steentje bij in de vorm van subsidie. Om dit bijzondere feit te vieren is er zaterdag 22 september van 10.00 – 16.00 uur Open Huis in deze woning aan de Ferniawei 18 in Minnertsga.
Tegelijkertijd staan dan ook de deuren open van het gerenoveerde naastgelegen pand (energiezuinig, label A). Dit laatste pand staat te koop.
De realisatie van het energieneutrale concept kreeg zijn beslag in 2011 en 2012. Grote aandacht is besteed aan het realiseren van een hoge isolatiewaarde en luchtdichtheid van de gebouwschil waarbij de karakteristieke eigenschappen van de woning bewaard bleven. De bouwers zijn hierin geslaagd. De woning is authentiek gebleven en de warmtevraag is zeer beperkt en grenst of voldoet aan de eisen die voor het passiefhuis gelden.
Zelfvoorzienend
Als verwarmingsbron is gekozen voor stralingswarmte in de vorm van infrarood langegolf panelen. Een manier van verwarmen die in het buitenland al langer wordt toegepast maar voor Nederland nog vrij nieuw en revolutionair is. Onder andere de Universiteit van Kaiserslautern vergeleek een gasgestookte cv-ketel (HR 107) exclusief tapwaterverwarming met infrarood verwarming. Infrarood bleek 20% zuiniger in energieverbruik.
Naast energiebesparing zijn er ten opzichte van traditionele verwarming nog andere voordelen.
- Zo geven de panelen alleen stralingswarmte af en er is nagenoeg geen sprake van lucht- en stofverplaatsing. Dit is ideaal voor mensen die last hebben van een stofallergie.
- De luchtvochtigheid schommelt rond de 40-45% en bevindt zich daarmee in de ideale zone (40-60%).
- Tot slot is infrarood verwarming een erg comfortabele warmte. Miedema: “Je haalt als het ware de zon in huis. Infrarood voelt aan alsof je in de zon zit. Heerlijk.”
Het tapwater wordt verwarmd door een zonnecollector op het dak met aangebouwd buffervat en een elektrische naverwarmer. Zonnecellen (pv-panelen) in de tuin leveren een jaarlijks vermogen van 3750 kWh. Verwarming (1500 kWh) en tapwater (350 kWh) verbruiken samen 1850 kWh. Voor overig huishoudelijk gebruik blijft 1900 kWh over. Dit is voldoende voor de eigenaar en huidige bewoner T. Nagel, die zich de filosofie van energieneutraal wonen intussen geheel eigen heeft gemaakt. Het energieverbruik houdt hij in de hand door het gebruik van energiezuinige verlichting en apparaten. Een gasaansluiting heeft deze woning niet nodig.
De Provinsje Fryslân en de gemeente het Bildt hebben de filosofie van de innovatieve ondernemer Durk Miedema gesteund met een subsidie van elk € 5000,00. De bedrijven die verder hebben meegewerkt deden dit tegen kostprijs. Het resultaat is een authentiek pand met een eigentijds wooncomfort en lagere woonlasten in vergelijking met traditionele woningen van dezelfde wooninhoud.
n.a.v. dit persbericht verscheen op donderdag 13 september een artikel in ‘Nieuwsblad De Bildtse Post’.