over het kaf en het koren…
Langzaam maar zeker dringt het door: infrarood verwarming is de energiezuinige en duurzame verwarming van de toekomst.
Het is een markt die in opkomst is. En wat gebeurt er in een nieuwe markt? Er komt kaf tussen het koren
- Infrarood panelen van superieure kwaliteit worden gekopieerd en in de markt gezet als een concurrerend product. Dat de kwaliteit — lees opbrengst — van deze infrarood panelen een stuk minder is, zie je er aan de buitenkant niet aan af. Maar het is hetzelfde als wat gebeurt met bijvoorbeeld zonnepanelen.
- Nieuwkomers en cowboys meten zich het jasje van infrarood verwarmingsspecialist aan en vullen op hun manier de gaten in de markt. Vervolgens schieten met mooie verkooppraatjes opgesmukte websites als paddenstoelen uit de grond. Prikkelende prijzen verleiden je hier je infrarood panelen te kopen.
Onafhankelijk warenonderzoek ontbreekt nog t.a.v. kwaliteit van infrarood panelen
Op basis van een onafhankelijk warenonderzoek kun je producten goed met elkaar vergelijken en je keus maken. Het is jammer dat er voor infrarood panelen nog niet zo’n onderzoek beschikbaar is. Het is nu vooral een kwestie van vertrouwen in de leverancier. Waarom je op onze infrarood panelen kunt bouwen lees je verderop in dit artikel. Eerst vertel ik je iets over de goedkope panelen.
Waarom zo’n goedkoop infrarood paneel niet energiezuinig is
- Te lage oppervlaktetemperatuur van de panelen (lager dan 90° C). Dit maakt van het paneel een gewoon elektrisch verwarmingselement. Er is geen sprake van infrarode straling.
- Dit is ook het geval bij de zogenaamde hybride panelen: een combinatie van convectiewarmte en infrarode straling.
- Eveneens bij infrarood panelen die een extra laag hebben aan de onderkant. Deze laag remt de warmteoverdracht af. Daardoor ontstaat een te lage oppervlaktetemperatuur.
- Meerdere kleinere verwarmingselementen in een paneel. Onderling verbonden door kwetsbare bedrading. Gevolg is onderhoud en een kortere levensduur.
- Een te dun element met te weinig isolatie- en reflectiemateriaal aan de bovenzijde van het paneel. Dit geeft onnodig warmteverlies en kans op verkleuringen aan de wand of het plafond.
- De garantie die je krijgt op de panelen heeft betrekking op de werking, maar niet op de energiezuinigheid.
Goedkoop wordt duurkoop
Sneu, maar al deze voorbeelden staan garant voor een belangrijk hoger energieverbruik tot wel meer dan 100%. En zo blijken de op het oog flitsende panelen een investering waar je alleen maar spijt van krijgt.
De infrarood panelen van Profijtwarmte: het hoogwaardige koren!
Profijtwarmte maakt gebruik van TOP-rendement infrarood panelen, momenteel de meest geavanceerde, best presterende panelen op de markt!
De ontwikkelingen in de wereld van infraroodpanelen staan niet stil. Inmiddels heeft Profijtwarmte de beschikking over de meest geavanceerde TOP-rendement infraroodpanelen die gemiddeld een 10° C hogere oppervlaktetemperatuur halen.
Hoewel met de ‘vorige generatie’ panelen al zeer gunstige resultaten werden bereikt, is met de thans toegepaste TOP-rendement panelen een nog aanmerkelijk grotere energiebesparing mogelijk!
Op onze infrarood panelen kun je bouwen.
- De paneelbouwers van Profijtwarmte hebben meer dan 23 jaar ervaring.
- De samenstelling van de juiste grondstoffenmix voor het verwarmingselement (het hart van het paneel) is door de jaren heen steeds verder verbeterd.
- Deze samenstelling zorgt afhankelijk van de spanning in het elektriciteitsnet (220-240 Volt) voor een hoge ongevaarlijke oppervlaktetemperatuur(90° tot soms 130° Celcius).
- Door de ruwe oppervlakte(bezand) van het paneel wordt de warmtestraling met 5% verhoogd.
- Door het vermijden van extra lagen aan de stralingskant en een goede isolatie aan de andere kant is het energieverlies beperkt tot 5% (1 kWh input geeft 0,95 kWh output).
Oppervlaktetemperatuur infrarood panelen bepaalt het rendement.
Met name de oppervlaktetemperatuur is zeer bepalend voor het rendement volgens het principe van de Stefan Boltzmann regel.
Voor de infrarood panelen van Profijtwarmte betekent dit in de praktijk: een 8° Celcius hogere oppervlaktetemperatuur van het paneel geeft een extra warmtestraling van 36% bij hetzelfde energieverbruik.
Schematische weergave van de Stefan Boltzmann regel
Radiating capacity of an object ( intensity of radiation ) STEFAN – BOLTZMANN rule:
power of absolute temperature.
E: radiating capacity of an object (W/ m2)
e: proportionate radiating capacity – emissive potential
Co: emissivity coefficient of a perfectly black object ( 5,67 W/m2 . K4)
T: absolute temperature (°C)
Total radiant flow – object radiant output with surface area S (m2 )
output (W)