Energieneutraal wonen. Vanaf het moment dat hij aan verhuizen dacht stond dat voor Robert als een paal boven water. Heel logisch, vindt hij: ‘Fossiele brandstoffen worden steeds duurder en nu de techniek er is, is het ook mogelijk.’ In zijn medio 2016 opgeleverde woning zitten we aan de keukentafel.
Op deze grijze, regenachtige dag is het er behaaglijk warm. ‘Maar dat is niet van de verwarming, hoor’, lacht Robert. In de optimaal geïsoleerde woning hoeft de verwarming nog niet aan. ‘Als ik het vergelijk met mijn oude huis, dan blijft het hier veel langer lekker.’ En zo zal Robert tot minimaal de herfst moeten wachten om het comfortabele van infraroodverwarming op zijn eigen stek te ervaren.
Zonnepanelen leveren genoeg stroom
Op het dak van woning en schuur liggen op het zuiden en westen in totaal 24 zonnepanelen. Deze gaan Robert ruimschoots van stroom voorzien, daar twijfelt hij niet aan. Van de bewering dat infraroodverwarming afrekent met koude voeten is hij nog niet overtuigd. Daarom heeft hij toch vloerverwarming laten aanleggen. Op elektrisch uiteraard.
Onder de vloer ligt een heel systeem aan stroomdraden die op verzoek warmte afgeven. Maar hoe zit het? Volgens het principe van infraroodverwarming wordt eerst de massa opgewarmd tot de gewenste temperatuur en wordt die warmte daarna afgegeven aan de ruimte. En de vloer, die hoort toch bij de massa? Robert, stellig: ‘Zie het maar als een extra luxe, ook voor mijn vriendin. Zij klaagt snel over koude voeten.’
Er komt hier geen gas meer aan te pas
Waar de andere woningen in het blok van vier nog verwarmd worden door middel van gas, is dat wat bij Robert in huis ontbreekt. Geen gasmeter, geen vastrecht en de radiatoren ‘met al die spinnenwebben erachter’ gaat Robert echt niet missen.
Hij vertelt dat hij al vrienden over de vloer heeft gehad die helemaal geen erg in de infraroodpanelen hadden. ‘Zo tegen het plafond vallen ze helemaal niet op, vind je ook niet’, stelt Robert meer dan dat hij het vraagt. En gelijk heeft hij. De panelen hebben dezelfde structuur als het plafond en vallen daartegen nagenoeg weg.
Uitgekiende en energiezuinige warmwatervoorziening
Voor koken, bakken en braden is Robert ook afhankelijk van stroom. Hetzelfde geldt voor de vraag naar warm water. Daarvoor staat op zolder een boiler voor maar liefst 250 liter water. Een speciaal energiepaneel, voor het oog onzichtbaar, is onder de zonnepanelen gemonteerd. Dit paneel zorgt voor de warmteaanvoer. Een kleine waterpomp verwarmt de watervoorraad naar 60 graden. Deze nieuwe, uitgekiende manier van warm water maken is 65% goedkoper dan verwarmen door middel van een gasketel. Schijnt de zon niet dan wordt stroom uit het net getrokken. Zonder warm water zit Robert nooit.
Aansprekend concept Profijtwarmte
Bedenken is één, uitvoeren is twee. Daarvan was ook Robert zich bewust. Durk Miedema van Profijtwarmte kende hij al via andere kanalen en een afspraak was dan ook snel gemaakt. Vol lof is Robert over de rol van de infraroodspecialist. Profijtwarmte heeft een aansprekend concept, maar dat wil nog niet zeggen dat het ingeklonken is in het DNA van de hedendaagse bouwers. ‘De onderhandelingen met bouwbedrijf Lont waren soms best wel pittig, als leek was ik daar nooit een partij in geweest’, blikt Robert terug. Noem het idealistisch, noem het reëel, feit is dat het energiezuinig maken van je woning extra kosten met zich meebrengt. ‘Een flinke investering, ja’, beaamt Robert, ‘maar die verdient zichzelf wel terug, daarvan ben ik overtuigd.’
Persoonlijk energieplan
Wel heeft hij nog een tip voor de installateurs van Zonderland. ‘Als gezegd, ik ben een leek op dit gebied. De mannen hebben hun werk keurig gedaan, daar niet van. Maar ik had graag wat meer specifieke uitleg gehad, ook op schrift en anders dan de algemene informatie die ik hier nu heb liggen.’ Zeg maar, een soort van persoonlijk energieplan (p.e.p.), zodat de techniek ook voor niet-kenners wat begrijpelijker wordt.
Het resultaat staat
Alles bij elkaar is Robert dik tevreden met de oplossing die hij gekozen heeft. De ‘tûkelteammen’ op de weg ernaar toe zijn overwonnen en het resultaat staat als een huis. Qua energie is Robert helemaal berekend op de toekomst. Laat de zon maar schijnen.