
19e-eeuws pand getransformeerd naar Nul-op-de-Meter
“Het klinkt als een sprookje, maar niets is minder waar. Dat bewijst wel dit woonhuis uit 1830 in Berltsum. Toen we het onder handen kregen had de tand des tijds hevig toegeslagen. En overgeleverd aan wind, water en vandalen was er van de oorspronkelijke charme weinig terug te vinden. Wij prikten erdoor heen en zagen de potentie. Met ons All-Electric-Livingconcept gingen we de uitdaging aan om van dit pand een energieneutrale woonbeleving te maken.”
Aan het woord is infraroodspecialist Durk Miedema van Profijtwarmte.
All-Electric-Livingconcept
Miedema vat all-electric-living samen als de sleutel naar energieneutraal wonen, puur op elektrisch. “Ons concept is gebaseerd op infraroodverwarming in combinatie met een uitgekiende mix van isolatie, ventilatie en tapwatervoorziening. De bouwkundige constructies die we toepassen borgen een optimaal rendement van de infraroodpanelen. De 25 zonnepanelen die we hier hebben gelegd geven zoveel energie dat er genoeg stroom overblijft voor het opladen van een elektrische auto of scooter.”
Samenwerking met Friesland College
Het bijzondere aan dit specifieke project was niet zozeer het toepassen van het concept. Daarmee weet Profijtwarmte onderhand wel raad, net als de bouwpartners Bouwbedrijf Van Dokkumburg en Technisch Buro Zonderland. Nee, het speciale school in de samenwerking met het Friesland College. Onder auspiciën van de docenten Praktijkopleiding Techniek Anne Dijkstra en Gerrit Klomp, werkten leerlingen van de mbo-opleiding niveau 2 ‘servicemedewerker gebouwen’ actief mee aan het project.
Het nieuwe bouwen
De jongens staken er veel van op en ook de school maakte kennis met deze nieuwe manier van bouwen, die toch een andere aanpak vraagt. Dat is ook wel nodig, vindt Miedema. “Het wordt tijd dat we echt de knop omzetten en dat we af durven wijken van de gebaande paden, ook de grote bouwbedrijven. Met ons concept laten we zien dat het kan. En de extra investering verdien je snel terug. De provinsje Fryslân heeft ons project geselecteerd voor subsidie in het kader van de NOM (Nul-op-de-Meter). Voor Miedema bevestigt deze keuze dat er voor het All-Electric-Livingconcept een veelbelovende toekomst is weggelegd.
Energieneutraal met karakter
Dat de hele woning is gestript zal geen verbazing wekken. “Wat voor ons wel voorop stond is dat we de karakteristieke uitstraling zouden behouden. Daartoe hebben we bijvoorbeeld de metselstenen hergebruikt en de deuren nagemaakt in de originele stijl, maar dan wel met isolatie. Voor de verhoging van de isolatiewaarde en kierdichtheid hebben we in de bouwkundige constructies reflecterende folies aangebracht en aan de binnenzijde warmte-accumulerend plaatmateriaal.
In combinatie met infraroodpanelen zorgen deze materialen voor een lager energieverbruik. Verder hebben we een ingenieuze en erg zuinige tapwatervoorziening toegepast. Dit in de vorm van een klein warmtepompje in combinatie met een energiepaneel dat warmte opvangt aan de achterzijde van de PV-panelen. In deze woning hebben we in totaal 15 infraroodpanelen aangebracht aan, of in het plafond met een totaal vermogen van ca. 5400 Watt.”
Dat is ruim voldoende voor het zalige wooncomfort dat annex is aan infraroodverwarming. Én energieneutraal. De woning heeft een gebruiksoppervlakte van 100 m2 en vraagt voor een vierpersoons huishouding een energieverbruik van 5650 kWh op jaarbasis. Waaraan Miedema enthousiast toevoegt dat dit ‘bepaald niet slecht is voor een vrijstaande woning’.
Infraroodverwarming is als de zon
Zonnestralen die je raken in de vroege lente. Het gevoel van pure weldaad. Daarmee laat infraroodverwarming zich het beste vergelijken. Miedema legt uit: “Je moet het voelen, het is echt een heerlijke warmte, niet te vergelijken met verwarming via radiatoren. Daarbij worden lucht en stof verplaatst en is het tegen het plafond altijd warmer dan bij de vloer. Infraroodverwarming werkt totaal anders. De stralingswarmte die verspreid wordt door de infraroodpanelen, is de meest directe vorm van verwarming. De ruimte wordt comfortabel en gelijkmatig warm. Ook nog eens ideaal voor mensen met longproblemen of een stofallergie.”
Maatwerk
“Maar of het nu gaat om nieuwbouw, een oude of jonge woning, het toepassen van het All-Electric-Livingconcept blijft maatwerk”, besluit Miedema. “Voordat het plan staat is er het nodige rekenwerk verricht, we gaan absoluut niet over een nacht ijs. Nul-op-de-Meter is niet altijd haalbaar, maar heel vaak wel.”
Geef een reactie