Alles bij je thuis op elektrisch, dat is ‘all-electric living’
Best een gekke gedachte dat je helemaal geen gas meer nodig hebt als energiebron. Maar de realiteit is dat gasverwarming zijn langste tijd heeft gehad. Hou je vast aan je oude (lees dure) energiebron of maak je de overstap naar de nieuwe manier van wonen, all-electric living?
Zon en wind gratis energiebronnen
Maak gebruik van zon en wind als energiebron en je hebt de meest schone manier van energie opwekken. Zelf stroom opwekken wordt steeds goedkoper en eenvoudiger en is ook prima toepasbaar voor thuisgebruik.
Zelf energie opwekken
- Zonnepanelen: al een bekend verschijnsel.
- Kleinschalige windenergie: komt steeds dichterbij.
- Windmolen: een aandeel kopen in een windmolen levert gratis elektriciteit op.
- Gas is allang niet meer de zuinigste manier van verwarmen.
- Gas is een fossiele brandstof. Eens raakt het op.
- Gaswinning is de oorzaak van bodemdaling en aardbevingen.
- De import van gas maakt ons afhankelijk van het buitenland en daardoor kwetsbaar.
- Je hoeft maar 1 nutsaansluiting. Je bespaart daarmee 1 x de kosten van vastrecht en netwerk.
- Woon je in een lage energiewoning, dan is het aandeel vastrechtkosten onevenredig hoog ten opzichte van het gasverbruik.
- Optimale opbrengst van je zelf opgewekte stroom.
- Met eigen elektriciteitscentrale heb je geen last meer van jaarlijkse prijsstijgingen.
- We starten met een inventarisatie van de bestaande situatie.
- We luisteren naar jouw wensen en houden daar rekening mee.
- korte opwarmtijd.
- aparte temperatuurregeling per ruimte.
- hoog comfort door stralingswarmte.
- lage investeringskosten.
- eenvoudige montage.
- nagenoeg geen onderhoud.
- lange levensduur.
- gebruik maakt van zelfregulerende of CO2 gestuurde inlaatroosters
- de warmte uit de afvoerlucht benut door bijvoorbeeld aansluiting op een warmtepompboiler of als opwarming van een aardwarmtebron. In beide gevallen moet er een combinatie gevonden worden met een warmtepomp.
- Aansluiting van een afwasmachine op de warmwateraansluiting.
- Aansluiting van een hotfillapparaat op de wasmachine.
- Verlichting met spaarlampen of led.
- Uitschakelen standby apparaten.
- De wasdroger de deur uit (ca. 800 kWh).
De nadelen van gas
De voordelen van all-electric living
De voordelen van je eigen energiebron.
All-electric living voor je in schema gezet:
Energieplan
Energie besparen begint met een goed plan en is maatwerk. Onze aanpak is deze:
Vervolgens kijken we hoe we je energievraag kunnen verminderen. Waar kunnen we isolerende voorzieningen toepassen? Hoe verbeteren we de kierdichtheid en de ventilatie? Per ruimte kijken we naar de manier van verwarmen, tapwater, ventilatie en overig consumptief gebruik. Met de gegevens uit ons onderzoek adviseren wij welke manier van verwarmen voor jou het meest rendabel is.
Manieren van ruimteverwarming
De gaskachel en gasgestookte cv installatie vallen af in het all-electric living systeem. Alternatieven voor gasverwarming zijn
De warmtepomp
Warmtepompen zijn erg zuinig, mits er niet al te veel toevoegingen aan hangen. Nadelen zijn de hoge investeringskosten, de ingewikkelde gebruiksaanwijzing, de onderhoudsgevoeligheid en de beperkte levensduur.
Hout- of pelletkachel
Een hout- of pelletkachel stook je op hout of hernieuwbare brandstof (een houtproduct). Dit type kachel is heel zuinig in gebruik. Het nadeel is dat niet alle ruimten op dezelfde temperatuur verwarmd worden. De meeste warmte zit bij de bron.
Je kunt een hout- of pelletkachel ook aansluiten op een centraal verwarmingssysteem. Nadeel is dat de installatie- en investeringskosten hoger zijn dan die van de traditionele gasketel.
In beide gevallen moet je regelmatig brandstof aanvullen en natuurlijk zorgen voor genoeg voorraad.
Hout- of pelletkachel in combinatie met Infrarood
Een ideale combinatie heb je als je de ruimten die buiten het bereik van je hout- of pelletkachel vallen, verwarmt door middel van Infrarood Langegolfverwarmingspanelen.
Infrarood Langegolfpanelen als hoofdverwarming
Deze nieuwe manier van verwarmen is in opmars. De kosten van energieverbruik zijn niet hoger dan bij een gasketel cv-systeem. Voorwaarde is wel dat er voldoende warmteaccumulernd vermogen in de konstrukties zit. Uiteraard is het ook belangrijk dat er goed geisoleerd wordt. De voordelen van infrarood langegolfverwarming zijn vele.
Meestal moet de meterkast wel worden uitgebreid met 1 of 2 groepen. Infrarood langegolfverwarmingspanelen combineert uitstekend met elke andere vorm van verwarming. Zelfs met een gasgestookt cv-systeem als opstap naar een all-electric systeem.
Manieren van warmwaterverwarming
Zonneboiler
Een zonneboiler is de basis voor je warmwatervoorziening. Over het hele jaar gezien levert de zonneboiler onvoldoende warm water op. Vooral in de donkere maanden is er een vorm van naverwarming nodig.
Elektrische boiler
Een traditionele elektrische boiler als naverwarmer voor een zonnecollector met buffervat. Nadeel is de hoge investering en het nogal hoge energieverbruik.
Zonnecollector met aangebouwd buffervat
Elektrische naverwarming in een zonnecollector met aangebouwd buffervat werkt prima en zuinig met de mogelijkheid van een vooraf ingesteld tijdschema. Door de beperkte warmwatervoorraad (160 liter) erg geschikt voor kleine gezinnen. De investering is laag. De installatie is compact en eenvoudig.
Warmtepompboiler
Een warmtepompboiler maakt gebruik van ventilatielucht(afvoer) of omgevingslucht in de woning. De investering in combinatie met een zonnecollector en apart buffervat is hoger maar er is wel altijd voldoende voorraad warm water en het energieverbruik is laag.
Doorstroomverwarmer
De ideale combinatie is een doorstroomverwarmer als naverwarmer achter een zonnecollector met buffervat. De investering en het energieverbruik is laag. De doorstroomverwarmer verwarmt alleen wanneer er vraag naar warm water is. Er is altijd voldoende warmwater en de temperatuur stel je in naar wens. Bijvoorbeeld bij douchen maximaal 41 graden.
Nadeel is het grote op te nemen vermogen (maximaal 11 kW) waardoor de elektra aansluiting in sommige gevallen zal moeten worden verzwaard. Hierdoor stijgen de vastrechtkosten.
Maar met voldoende eigen energieopwekking door bijvoorbeeld zonnepanelen kan er gesaldeerd worden en vallen de hogere vastrechtkosten weg.
Rookgaswarmtewisselaar
Bij ruimteverwarming door een hout- of pelletkachel gebruikt een rookgaswarmtewisselaar het rendement dat normaal door de schoorsteen verdwijnt, voor opwarming van het tapwater. De investering is laag. Bij regelmatig stoken is een elektrische naverwarmer overbodig. Hoe slechter het rendement van de houtkachel hoe makkelijker het is om voldoende warm tapwater in voorraad te krijgen.
Douchewater warmteterugwin installatie
Een douchewater warmteterugwin installatie is een toepassing die vooral bij verbouw of nieuwbouw goed benut kan worden. In een bestaande situatie moet er veelal nog al wat hak- en breekwerk verricht worden waardoor de kosten oplopen. Bij dit systeem wordt het warme afvalwater benut om het koude aanvoerwater van ca. 10 graden naar het boiler- of buffervat voor te verwarmen.
Ventilatie
Voor een gezond binnenklimaat is ventilatie een absolute must. Maar ventileren betekent ook warmte verliezen.
CO2 gestuurd ventilatiesysteem
Het minste warmteverlies geeft een gebalanceerd CO2 gestuurd ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Als je zorgt voor het regelmatig reinigen van de filters is dit een prima ventilatiesysteem. Nadeel is de hogere investeringskosten.
Ventilatieroosters
Een systeem met natuurlijke aanvoer door ventilatieroosters in de gevel of in de ramen in combinatie met een mechanisch afvoersysteem geeft een groter warmteverlies. Je beperkt dit verlies als je
Consumptief stroomverbruik
Het consumptieve elektraverbruik in Nederland ligt jaarlijks gemiddeld rond de 3500 kWh. Het gemiddelde verbruik neigt tot een stijging. Gebruik van computers en laptops zijn hieraan debet. Met enkele simpele aanpassingen breng je het verbruik eenvoudig terug tot circa 2000 kWh.
Stroombesparende tips
Koken
Koken op gas is iets goedkoper dan koken op elektrisch. Heb je alleen voor koken een gasaansluiting, dan is elektrisch een veel goedkopere oplossing. Tegenwoordig is koken op inductie een veelgebruikte manier van koken. Als je hiervoor kiest, hou er dan wel rekening mee dat er meestal een aparte groep in de meterkast nodig is (400 volt, krachtstroom). Je magnetron werkt al op stroom en heb je een gasoven, dan is een elektrische oven een prima alternatief.
Bekijk hier de youtube video van Planhus over All Electric Living (keuze voor de toekomst), Profijtwarmte leverde de infraroodpanelen voor deze woning: