All Electric Living
Of gewoon op zijn Nederlands: helemaal wonen op stroom. Met infrarood verwarming, infrarood panelen, zonnepanelen enzovoort.
Energieneutraal
Totaal onafhankelijk van gas en het liefst zelfvoorzienend. Dat sprak Einte van der Meer (68) wel aan. Einte was altijd verbonden als meewerkend directeur aan Bouwbedrijf Van der Meer in St. Annaparochie.
Het leiderschap is inmiddels overgegaan naar de volgende generatie van het familiebedrijf. Van het fysieke werk heeft Einte bepaald nog geen afscheid genomen, getuige ook de nieuwe, ruime woning in Damwoude voor hem en zijn vrouw. Een gasaansluiting tref je er niet aan, wel infrarood verwarming en tal van andere noviteiten die prima passen binnen het All Electric Living concept van Profijtwarmte.
Op het spoor van infrarood verwarming
Het begon met de beurs, waar Durk Miedema van Profijtwarmte Einte van der Meer op het spoor zette van infrarood verwarming. “Het sprak me wel aan, verwarmen met infrarood panelen maakt een gasaansluiting overbodig. Gas is eindig en kijk eens naar de gevolgen van de aardbevingen in Groningen, daar word je niet bepaald vrolijk van.”
De uitdaging van energieneutraal wonen
Infrarood verwarming is natuurlijk prachtig, maar voor Einte gaat dat niet ver genoeg. “Voor mij ligt de uitdaging in energieneutraal wonen en met de bouw van dit nieuwe huis (houtskeletbouw) was dat ook het uitgangspunt. De houtkachel hebben we puur voor de gezelligheid.”
All Electric Living concept
Voor het realiseren van energieneutraal wonen is een aantal punten van wezenlijk belang:
- isolatie | materiaalkeuze;
- kierdichtheid | ventilatie;
- infrarood verwarming;
- tapwatervoorziening | inductie koken;
- energieopwekking.
Een paar punten uitgelicht
Isolatie en materiaalkeuze
Onder de woning ligt een betonvloer van 20 cm dik met daarop 10 cm dikke purplaten. Deze zijn afgedekt met Sunflex. Dit is een reflecterende folie met een luchtlaag die het effect van reflectie versterkt. Op de folie ligt een cementdekvloer van 5 cm. Voor de wapening zijn kunststofvezels gebruikt wat een prima ondergrond is voor de oersterke pvc vloer.
Sidings
De buitenmuren zijn bekleed met sidings. “Deze cementgebonden planken gebruiken we veel voor dakkapellen en topgevels, maar het is de eerste keer dat we dit op de hele woning toepassen”, vertelt Einte, die het de regenjas noemt.
TEK isolatie
De isolatie zit daaronder als een schil om het huis en heet TEK. Dunner dan de traditionele varianten, heeft het een indrukwekkende isolatiewaarde van 6,5. Qua warmteweerstand gaat het richting de 7 en dat grenst aan de norm van het passiefhuis. Bouwbedrijf Van der Meer was zo gecharmeerd van dit materiaal, vertelt Einte, dat ze hebben geïnvesteerd in machines voor de verwerking ervan. Voor de beglazing is drielaags glas gebruikt.
Permoxx
Voor de afwerking van muren en plafonds is gebruik gemaakt van permoxx plaatmateriaal. Permoxx is op de markt gebracht om zijn brandvertragende werking, maar de geluidswerende en isolerende eigenschappen zijn uiterst prettige bijkomstigheden. Tel daar de hoge warmteopname bij op en de combinatie is compleet. Verder is ook hier Sunflex toegepast voor de warmtereflectie.
Infrarood panelen
Overal in de woning zijn infrarood panelen in het plafond aangebracht op zo’n manier dat ze nauwelijks opvallen. In de ruime woonkamer met open keuken zijn het er 4 van elk 500 watt. De lange golf stralingswarmte is gezond voor lijf en leden en maakt vloerverwarming overbodig. Dat zit zo: infrarood verwarming verwarmt eerst de massa in de omgeving (wanden, vloer, meubels, plafond). De massa geeft de warmte vervolgens gelijkmatig af aan de ruimte.
Kierdichtheid en ventilatie
Elke woning heeft koudebruggen. Het nieuwe bouwen richt zich erop deze te beperken waar mogelijk. Met een warmtebeeldcamera in combinatie met een blowerdoortest gaat Einte de koudebruggen monitoren. Nieuwsgierig en perfectionistisch als hij is, wil hij natuurlijk controleren of al de bouwinspanningen het gewenste effect geven.
Warmte Terugwin Installatie
Het spreekt voor zich dat kierdichtheid niet ten koste mag gaan van frisse lucht in huis. Daarom is er een uitgekiende warmte terugwin installatie aangebracht. Dit mechanische ventilatiesysteem verwarmt de lucht, voor die wordt ingeblazen, door middel van de vieze, warme lucht die wordt uitgeblazen.
Zonnepanelen en tapwatervoorziening
Op het platte dak van de garage liggen 30 pv-panelen, die naar verwachting jaarlijks 6700 tot 7000 kWh aan elektriciteit opwekken. Naar schatting is het verbruik
- 2500 – 3000 kWh voor ruimteverwarming
- 600 – 1200 kWh voor tapwater
- 2500 – 3000 kWh voor huishoudelijk gebruik
De inschatting van Profijtwarmte is dat de zonnepanelen voor de familie Van der Meer voldoende stroom opleveren om er het hele jaar door energieneutraal én warmpjes bij te zitten.
Afbeeldingen:
-
plafond voor installatie infrarood panelen
Het aanbrengen van infrarood panelen is eenvoudig. De aanleg van leidingwerk is overbodig.
-
plafond na installatie infrarood panelen
Een van de manieren om infrarood panelen te bevestigen is integratie in het plafond. Hierdoor vallen ze nauwelijks op.
-
TEK isolatie
TEK isolatie is dunner dan de traditionele varianten, maar heeft een indrukwekkende isolatiewaarde van 6,5.
-
all electric living in nieuwbouwwoning
Nieuwbouwwoning gebouwd door Bouwbedrijf Van der Meer nagenoeg geheel volgens concept all electric living van Profijtwarmte